Bij schending van auteursrecht komt veel kijken. We hebben de meest gestelde vragen over inbreuk op auteursrecht alvast voor je overzichtelijk op onze site geplaatst. Heb je andere vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Over onze dienstverlening

Jazeker! Leg ook bij twijfel over een schending de zaak aan ons voor. We controleren namelijk elke inbreuk eerst zorgvuldig en geven jou advies wat te doen. Pas daarna schrijven we de tegenpartij aan.

Deze website is onderdeel van het juridisch advieskantoor nl.legal LLP uit Emmen. nl.legal heeft eigen juristen en is gespecialiseerd in verschillende incasso activiteiten, waaronder inbreuken op auteursrecht. Als opdrachtgever heb je altijd je vaste jurist, die je rechtstreeks kan bellen en mailen. Die vaste jurist behandelt ook jouw zaken.

Met opdrachtgevers geven we de voorkeur aan informeel contact. De ervaring leert dat dit voor beide partijen het prettigst werkt en het snelst schakelt. In brieven naar de auteursrecht schenders corresponderen we neutraal en duidelijk. Geen dreigementen, wel informeren, zeggen wat het op staat en welke vervolgstappen er genomen gaan worden.

In de meeste zaken wordt een stappenplan gevolgd en begint altijd met een intake. Zie ook: https://www.copyright-cop.nl/home/stappenplan-inbreuk-auteursrecht/

In tegenstelling tot veel andere dienstverleners, krijg je bij ons je gebruikelijke licentievergoeding (veelal enkele honderden euro's) per zaak uitbetaald. Maximaal rendement dus. Onze kosten verhalen we namelijk afzonderlijk op de wederpartij. Omdat we zelf juristen in dienst hebben, kunnen we alles zelf doen en hoeven we de zaak niet door te sturen naar een andere partij die van jouw auteursrecht vergoeding "snoept"

Als fotograaf of schrijver verkoop je normaal gesproken je foto's of teksten aan jouw klanten. Wanneer anderen jouw werk gebruiken zonder te betalen en zonder toestemming, heb je het recht alsnog een vergoeding te eisen voor jouw werk. Wij halen die vergoeding voor je op.

Natuurlijk. Sommige schrijvers en fotografen kiezen ervoor om particulieren niet aan te schrijven, maar alleen bij bedrijven een vergoeding te eisen wanneer zij het auteursrecht schenden. Je bepaalt zelf wie je wel en niet aanschrijft.

Ja dat kan. Maar veel commerciële fotografen en tekstschrijvers kiezen ervoor wel een vergoeding te vragen.

Je kan in ons portaal (via de link: inloggen opdrachtgevers bovenaan op deze pagina) altijd de status van je zaken inzien. Je ziet hier de correspondentie die we gevoerd hebben met de tegenpartij en met jou, wat de vervolgstap is en wanneer die gepland staat. Bij een betalingsregeling zie je ook hoeveel er al is betaald en hoe lang de regeling nog loopt.

Hoe vind ik een schending van auteursrecht

Op foto's kun je ook eenvoudig zoeken naar inbreuken via Google. Dit doe je op de hoofdpagina van google.nl te klikken op "Afbeeldingen". Vervolgens opent een aangepaste pagina van Google waar je op foto's en andere afbeeldingen kunt zoeken. In plaats van in het zoekvenster een tekst in te vullen, kun je ook je eigen foto uploaden. Een foto uploaden doe je op de gekleurde fotocamera te klikken, die achterin het zoekvenster staat. Zodra je op de fotocamera hebt klikt, verschijnt een popup waar je je eigen foto kan uploaden.

Na het uploaden zoekt Google op exacte resultaten en laat jou zien waar jouw foto is gepubliceerd. Kom je je foto tegen op een website die je niet kent, is er waarschijnlijk sprake van een inbreuk en nemen we de zaak graag in behandeling.

Jazeker. Je kan je foto's ook bij ons aanleveren en vervolgens gaan wij zoeken naar inbreuken op jouw auteursrecht. Zodra we resultaten hebben, leggen we die aan jou voor. Jij geeft vervolgens aan welke sites wel en welke sites geen toestemming hebben en tegen welke sites je wil optreden.

We kijken graag met je mee wat je kan met de auteursrecht schending. Dit doen we volledig kosteloos voor jou. Neem vrijblijvend via het formulier "auteursrecht claim indienen" contact met ons op.

Juridische vragen over auteursrecht

Nee, het verminken van jouw foto of tekst met een watermerk is niet nodig.

Nee, auteursrecht krijg je automatisch. Wel is het handig om dit te doen. Bij een foto kan je dit bijvoorbeeld in de metadata (EXIF) van het bestand kwijt of klein in de foto zelf. Bij een tekst kun je boven of onderaan de tekst "Door: jouw naam" vermelden.

Nee, bewijs is niet nodig. Wel moet je het aannemelijk maken. Daarom is het belangrijk om je schrijfplan en concepten te bewaren. Bij foto's is het belangrijk het RAW-bestand of andere onbewerkte foto te houden en op het originele / ongecomprimeerd formaat.

Artikel 10 van de Auteurswet geeft een opsomming wat allemaal voor auteursrecht in aanmerking komt. In elk geval zijn dat teksten, foto's, video's, muziek enzovoort. Voorwaarde voor het auteursrecht is wel dat het iets creatiefs is. Een opsomming van productspecificaties is dat bijvoorbeeld niet, omdat je daarin slechts een feitelijk opsomming geeft. Bij een foto geldt dat ook. Een foto van een product tegen een wit achtergrond, waarin je het product zo duidelijk mogelijk wil fotograferen is technisch misschien lastiger, maar niet creatief. Ook mag het niet zijn afgeleid van een ander werk. Bijvoorbeeld een tekst of foto kopiëren en die (iets) aanpassen maakt niet dat jij auteursrecht krijgt, integendeel: je schendt mogelijk het auteursrecht van een ander!