Je komt waarschijnlijk op onze website omdat je hebt gemerkt dat anderen jouw foto’s of teksten gebruiken en je daar wat tegen wil doen. Misschien in eerste instantie dat het verwijderd wordt of misschien denk je wel al het vragen van een vergoeding “of het sturen van een factuur”.

Wat is auteursrecht.

Om bij de basis te beginnen, auteursrecht krijg je automatisch wanneer je iets creatiefs maakt, bijvoorbeeld een tekst of foto. Hier hoef je, naast het verzinnen en maken van een tekst of foto niks voor te doen. Het is juist andersom: als je juist géén auteursrecht wil, moet je afstand ervan doen. Als schrijver of fotograaf zijn jouw werken dus automatisch in vrijwel alle gevallen beschermd met auteursrecht. Het auteursrecht zorgt ervoor dat alleen jij mag bepalen, hoe en wie jouw tekst of foto mag gebruiken. Anderen mogen dus niet zomaar jouw foto of tekst kopiëren.

Dat overkomt mij niet…?

Veel schrijvers en fotografen hebben er nooit bij stil gestaan dat hun foto’s en teksten overal en nergens op internet rondzweven en hebben hier ook nog nooit controle’s voor uitgevoerd. Is dat het geval? We dagen je graag uit. Kies een paar mooie foto’s of teksten die je hebt gemaakt en ooit eens ergens online hebt gezet of in een krant heeft gestaan. Haal die eens door Google. Bij foto’s doe je dat via Google Afbeeldingen door je foto in hoge resolutie te uploaden (reverse image search). Bij teksten door een groot gedeelte van je tekst simpelweg bij Google Zoeken in te vullen. Kleine kans dat je geen hits vindt. Waarschijnlijk ga je zien dat jouw foto of tekst gebruikt wordt zonder jouw toestemming. Dat is schending van auteursrecht waarvoor je een vergoeding kunt vragen. In onze ogen frustrerend en asociaal dat anderen zonder uw toestemming met uw werk aan de gang gaan en zonder te betalen. Vaak zelfs commercieel inzet ter versiering van een website of meer bezoekers te trekken (en daarmee omzet te maken!).

Er wordt bij schering en inslag tekst en foto’s gekopieerd.

Wanneer een ander jouw tekst of foto kopieert zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven, levert dat een schending van jouw auteursrecht op. Die ander had namelijk toestemming moeten vragen en wellicht had jij die toestemming dan gegeven na betaling van een bedrag. Kopieert iemand jouw werk zonder toestemming of betaling, loop jij inkomsten mis. Terwijl jij wel recht hebt op die inkomsten, ook achteraf!

Wij incasseren voor jou een vergoeding.

Ons kantoor helpt fotografen en schrijvers met dit soort auteursrecht schendingen door de inbreukmaker op te sporen. Belangrijk onderdeel is dat de inbreuk wordt gestopt. Door het stoppen van de inbreuk, loop jij als fotograaf of tekstschrijver niet nóg meer inkomsten mis. Maar het kwaad is dan al geschied. Jouw werk is gebruikt zonder toestemming en er is niet voor betaald. Daarom doen wij naast de eis om de inbreuk op het auteursrecht te stoppen, ook een schikkingsvoorstel aan de inbreuk maker. Met een schikkingsvoorstel begint de zaak te lopen. In dat schikkingsvoorstel krijgt de inbreuk maker de kans om alsnog jouw tarief te betalen voor het gebruik, met verhoging van de juridische kosten. Veel inbreuk makers weten dat ze fout zitten, verwijderen de foto en betalen het schikkingsvoorstel. Wij betalen jou en: case closed!

No Cure No Pay – wij verhalen onze kosten op de inbreuk maker.

Omdat wij onze kosten op de inbreuk maker verhalen, betaal jij dus niks aan ons. Ook niet als het niet lukt om een inbreuk maker te vinden of een vergoeding af te dwingen. Wij betalen aan jou jouw deel zodra we een vergoeding voor je hebben opgehaald. Dat zal in vrijwel alle gevallen bestaan uit je gebruikelijke licentievergoeding van een paar honderd euro per zaak. Dat is in schril contrast met hoe sommige advocaten of andere partijen werken, zoals enkele “claimbots” die je ook online kunt vinden, die betalen vaak maar enkele tientallen euro’s uit en houden de rest zelf.

Behandeling van mens tot mens.

Het woord claimbots al in de tekst te hebben gezet, zo werken wij dus niet. Bij ons geen bots die een automatische brief opstellen in de hoop ergens raak te schieten. Bij ons wordt een zaak met zorg door een gespecialiseerd jurist behandeld. Dat maakt de kans op succes vele malen hoger. Niet alleen omdat wij zorgvuldiger te werk gaan en goed de kwestie uitzoeken, maar ook omdat de tegenpartij inziet dat de kwestie serieus genomen wordt en niet met een geautomatiseerd systeem te maken heeft.

Daarom dus niet zelf doen.

Regelmatig komt het voor dat de tegenpartij onredelijk reageert. Dat zul je vast mee hebben gemaakt wanneer je zelf al eens een iemand hebt aangeschreven dat jouw auteursrecht schendt. Of inbreuk maker wordt simpelweg boos en vindt jou onredelijk, want had je niet even eerst kunnen vragen of het verwijderd kon worden? Dat is de omgekeerde wereld natuurlijk. Dit kost jou ontzettend veel tijd en frustratie. Wij hebben inmiddels een olifantenhuid gekweekt en weten hoe we hiermee om gaan. Eerst proberen te deëscaleren door uit te leggen en als dat niet lukt, de zaak juridisch op orde te houden en te escaleren naar een rechtbank als men niet wil betalen.

Ook in de rechtbank staan we voor jou klaar.

Mocht iemand niet willen betalen, dan staan we ook graag voor je klaar in de rechtbank. Dat doen we natuurlijk niet zonder overleg en goed te hebben onderzocht of de inbreuk maker simpelweg niet wil of niet kán betalen. Procederen is nooit een doel opzich. Naar de rechtbank is duur en gaat een inbreukmaker dus nog meer geld kosten. Maar, ook die kosten verhalen we volledig op de inbreuk maker. We vragen geen voorschot aan jou zoals andere kantoren wel doen. Ook in de rechtbank handelt een jurist van ons kantoor jouw zaak af en gaat voor jou naar een eventuele zitting. Tot op heden heeft ons kantoor nog geen enkele zaak verloren. Dat zegt iets over de kwaliteit die wij leveren.

Meer weten? Bel of mail ons!